Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 13-04-2015

Liquid crystal display

betekenis & definitie

Een liquid crystal display is een plat, licht en energiezuinig beeldscherm dat bewegende beelden kan tonen. Dit beeldscherm is beter bekend onder de afkorting lcd.

Het is in het dagelijks leven overal te vinden: in tv's, laptops, mobiele telefoons en zelfs horloges.Omdat een lcd-scherm een laag energieverbruik heeft, kan het ook in draagbare producten gebruikt worden waarvan het batterijgebruik beperkt is. Zo kan bijvoorbeeld een mobiele telefoon langer aanstaan en werk een lcd-scherm handig in digitale horloges. De voorloper van het platte scherm is de beeldbuis, die erg veel ruimte in beslag nam vanwege de elektronenbuis. Het lcd-scherm is zo plat dankzij de vloeibare kristallen die het licht reflecteren. Die kristallen zitten tussen twee lagen glas en polarisatiefilter waarmee de lcd is opgebouwd.

Wie dicht op het scherm gaat staan ziet dat het is opgebouwd uit pixels. Elke pixel is opgebouwd uit drie subpixels in de kleuren groen, rood en blauw. Van elke subpixel kan het licht apart ingesteld worden, waardoor er per pixel miljoenen kleuren te maken zijn. Van een afstand worden die kleuren gemengd waargenomen en zo ontstaan volledig gekleurde beelden.