Klimaatchaos betekenis & definitie

Klimaatchaos is een situatie van extreem weer met als gevolg dat de seizoenen verdwijnen. Klimaatchaos wordt voornamelijk veroorzaakt door het versterkte broeikaseffect en veranderingen in de straalstroom.

Het versterkte broeikaseffect heeft diverse gevolgen voor het klimaat over de gehele wereld. De klimaatchaos wordt veroorzaakt door een verandering in de staalstromen, wat weer wordt veroorzaakt door het versterkte broeikaseffect. Een straalstroom is een zeer sterke wind op negen à tien kilometer hoogte die een gemiddelde snelheid behaald van meer dan 100 kilometer per uur. De straalstroom is enkele honderden kilometers breed en duizenden kilometers lang en kan dus worden gezien als een zeer lange, maar smalle band met zeer hoge windsnelheden.

Sommige wetenschappers stellen dat door het versterkte broeikaseffect de snelheid van de straalstroom is afgenomen, terwijl de breedte ervan is toegenomen. Deze verandering leidt tot een destabilisering van het weer, waardoor deze wetenschappers vrezen voor een situatie van klimaatchaos. Deze situatie van klimaatchaos wordt gekenmerkt door zeer extreem weer, zware neerslag en hevige windsnelheden, met een langzame verdwijning van de seizoenen, waarbij de grenzen tussen de seizoenen meer en meer vervagen.

Gepubliceerd op 04-07-2016