Ensie Encyclopedie

Ensie (2022)

Gepubliceerd op 30-12-2012

Cadeau

betekenis & definitie

Een cadeau is een dienst of product dat door iemand gegeven wordt aan een bepaald persoon, meestal een bekende van degene. Synoniemen van cadeau zijn geschenk en present.

Cadeaus worden vaak gegeven bij speciale gelegenheden, zoals verjaardagen, Kerstmis, Sinterklaas, trouwdag, jubileums, de geboorte van een kind en Valentijnsdag. Dit wordt duidelijk in de volgende zin: 'Hij kreeg een computerspel cadeau voor zijn verjaardag.' In deze zin krijgt de hij-persoon dus een product cadeau, namelijk een computerspel. Een cadeau hoeft echter niet per se een product te zijn, ook diensten worden cadeau gegeven, bijvoorbeeld een kappersbon. Vaak is bij de winkel ook een cadeaubon verkrijgbaar. Dit is een bon die iemand voor een bedrag naar keuze aan een ander persoon kan geven, die daarvoor vervolgens zelf iets uit kan zoeken.

Een synoniem van cadeau is geschenk. Als iemand een cadeau geeft, gebruikt men ook wel eens het werkwoord schenken. Het woord geschenk is hiervan afgeleid. 'Marie kreeg een geschenk voor Valentijnsdag van haar vriend.' Het woord 'present' is ook een synoniem. Vaak wordt het verkleinwoord presentje gebruikt. Net als het woord 'kleinigheidje', dat aangeeft dat iemand een klein cadeautje koopt dat niet al te duur is.