Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 06-12-2016

2016-12-06

Brexodus

betekenis & definitie

Brexodus is het proces waarbij steeds meer ondernemingen en personen het Verenigd Koninkrijk verlaten als gevolg van de Brexit, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Brexodus is een samentrekking van exodus en Brexit, wat op zichzelf een samentrekking is van Britain en exit.

In Juni 2016 hield het Verenigd Koninkrijk een referendum over een vertrek uit de Europese Unie. Dit voorstel werd middels het referendum aangenomen, met een nipte meerderheid, waardoor de Brexit, de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, in gang zou worden gezet. Hierdoor zou het Verenigd Koninkrijk geen toegang meer hebben tot de vrije markt van de Europese Unie. De Brexit ging gepaard met een grote uittocht van ondernemingen en personen uit het Verenigd Koninkrijk. Deze uittocht wordt de brexodus genoemd.

De brexodus heeft betrekking op verschillende facetten van de samenleving, zowel in de politiek als in het bedrijfsleven. Zo begon de brexodus met de aftreding van toenmalig premier David Cameron. Deze werd gevolgd door Brexit aanhangers Boris Johnson en Nigel Farage, die, hoewel beiden fel streden voor uittreding van het Verenigd Koninkrijk, hun handen er van af hielden. Naast het aftreden en wegvallen van deze politici besloot ook een deel van het Britse bedrijfsleven op te stappen. Zo werd er in de periode na de Brexit minder geïnvesteerd in Britse ondernemingen en wezen sommige multinationals erop dat zij er alles aan zouden doen om hun Europese belangen veilig te stellen.