Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 25-12-2009

2009-12-25

Appel

betekenis & definitie

Een appel is een ronde vrucht. Er zijn over de hele wereld duizenden appelrassen bekend die elk hun eigen vorm, kleur en smaak hebben. Bekende rassen zijn onder meer Jonagold, Elstar en Granny Smith.

Bij een appel kunnen in feite drie lagen worden onderscheiden: de buitenste schil, het geelachtige vruchtvlees en het klokhuis met daarin de pitjes. Zowel de schil als het vruchtvlees zijn eetbaar; het klokhuis wordt zelden tot nooit genuttigd. Appels kunnen rauw worden gegeten, maar vormen ook de basis voor veel gerechten of producten. Naast een appeltaart of appelflap moet hierbij gedacht worden aan appelstroop of appelmoes.
Omdat de kleur maar vooral de smaak per appelras verschilt, zijn de toepassingen van de rassen ook zeer divers. De groene Granny Smith is een zure appel die vaak in salades wordt verwerkt. Voor bijvoorbeeld een appeltaart zijn stevige appels als Jonagold, Goudrenet of Elstar geschikter. Deze rassen zijn tevens wat zoeter.