Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 03-03-2016

2016-03-03

Anachronisme

betekenis & definitie

Anachronisme is een onderwerp in de verkeerde context plaatsen. Een tijdrekeningsfout. Anachronisme kan de chronologische samenhang van een verhaal verstoren.

Anachronisme kan twee kanten op:
1 Prochronisme. Het te vroeg plaatsen van een gebeurtenis of onderwerp. Dus voordat dit onderwerp was uitgevonden en daardoor onmogelijk heeft kunnen plaats vinden. Een voorbeeld van prochronisme uit de tv-serie Het kleine huis op de prairie is het gebruik maken van boterhammen met pindakaas en jam. Pindakaas werd pas twintig jaar nadat de serie plaats vond uitgevonden.

2. Parachronisme. Een te laat geplaatste gebeurtenis of onderwerp in de tijd waarin het gebruikt wordt. Het is dan al achterhaald. Hier een voorbeeld van is een mobiele telefoon met uitschuifbare antenne gebruiken in plaats van een smartphone in een hedendaagse televisieserie.

Anachronisme wordt vaak per ongeluk toegepast. Men weet dan simpelweg niet beter of er is een foutje gemaakt. Maar soms wordt het juist met opzet ingediend. Dit wordt dan gedaan vanwege het humoristische effect of mensen te laten nadenken over wat ze zien.

Er zijn theaterstukken waarbij anachronisme met opzet wordt gebruikt, zoals bij stukken van Shakespeare in een modern jasje. Maar ook de tekenfilmserie The Flinstones valt onder anachronisme. Zo speelt de serie zich af in de prehistorie, maar worden er moderne elementen gebruikt. Zo is er een olifantje dat als stofzuiger wordt gebruikt.