Randall van Poelvoorde

Exponential Technology Strategist & Speaker.

Gepubliceerd op 05-02-2016

2016-02-05

Singularity

betekenis & definitie

Singularity wordt gezien als het moment waarop systemen intelligenter worden dan mensen. Op het moment dat dat ooit zal gebeuren gaan we een toekomst in waar we geen enkel idee over hebben. Het bestaan van de mensheid hier op aarde wordt immers gedefinieerd door zijn (nu nog) superieure intelligentie.

Een van de vragen die wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie al jaren bezighoudt is de vraag of er ooit een kunstmatige intelligentie zal komen die intelligenter is dan wij. En zo ja, als deze al komt, wanneer dan en wat zullen de gevolgen zijn?

Een eenduidig antwoord op deze vragen is er niet in de wetenschappelijke wereld. Wel wordt het door vele wetenschappers op dit gebied waarschijnlijk geacht dat er ooit een systeem zal komen met een hogere intelligentie dan wij. Nadat de meest vooraanstaande wetenschappers op dit gebied werd gevraagd naar het tijdstip waarom kunstmatige intelligentie dit niveau zal bereiken dan was het meest genoemde jaartal 2035. Dat zou betekenen dat velen van ons die nu leven dat moment nog gaan meemaken.

Over de consequenties van deze gebeurtenis lopen de meningen behoorlijk uiteen. Een opmerking die vaak vaak genoemd wordt in deze context is dat dit niveau van kunstmatige intelligentie 'Man's final invention' zal zijn. Dit kun je op een positieve maar ook een negatieve manier uitleggen.

Als je er positief naar kijkt dan zal deze uitvinding zal ons leiden naar een wereld van overvloed, zonder pijn, ziektes en dood waarin iedereen gelukkig is.

Als je er heel negatief naar kijkt dan zou je kunnen vrezen dat we hooguit de schoothondjes van de robots zullen worden of zelfs als onnodig zullen worden uitgeroeid.

Waarschijnlijk ligt de waarheid in het midden. Voorlopig zullen we nog moeten speculeren.