Randall van Poelvoorde

Exponential Technology Strategist & Speaker.

Gepubliceerd op 15-02-2016

2016-02-15

Humanoid robot

betekenis & definitie

Een robot die is gemaakt om op een mens te lijken. De mate waarin is afhankelijk van het doel, de cultuur en de stand van de technologie.

We horen vaak dat we als mensheid met het maken van robots eigenlijk proberen het leven na te maken. Een manier om dat te doen is door te proberen een robot op een mens te laten lijken.

Soms doen we dat omdat het handig is. Een robot met menselijke maten kan bijvoorbeeld menselijke gereedschappen gebruiken en in een menselijke omgeving functioneren. Dan hoeven de gereedschappen en omgevingen zich niet aan te passen. Als voorbeeld; een humanoid robot zou allerlei voertuigen kunnen besturen zonder dat we die aanpassen. Als hij handen en voeten en menselijk geproportioneerd lichaam heeft past hij overal in en kan hij alles bedienen net als wij.

Soms maken we een humanoid robot zodat deze beter wordt geaccepteerd door mensen. Door de herkenning kan de robot aansprekender worden. Maar hier zit een gevaar in. Een robot die veel op een mens lijkt maar net niet helemaal, die vinden we onaantrekkelijk. Omdat de technologie nog niet zo ver is dat we compleet op ons lijkende humanoid robots kunnen maken wordt er hier in het Westen vaak een robot gebouwd die qua vormgeving meer op een mooie pop lijkt.

Culturen uit Zuidoost-Azië hebben een veel hogere acceptatie van technologie waardoor de robot die de mens erg dicht benadert qua uiterlijk juist erg populair is. Daar streeft men dus naar een sterke gelijkenis en wordt een humanoid robot niet vaak eng gevonden.