Randall van Poelvoorde

Exponential Technology Strategist & Speaker.

Gepubliceerd op 05-02-2016

2016-02-05

Sociale robot

betekenis & definitie

Een sociale robot is een robot die met gebruikmaking van technologieën zoals spraakherkenning, gezichtsherkenning en emotieherkenning bepaalde niet-fysieke taken voor je kan uitvoeren.

Een sociale robot zou een aantal taken voor je kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de taken die we in 2016 al zien in de Echo van Amazon. Hij kan bijvoorbeeld je boodschappenlijstje bijhouden, zorgen dat je geen afspraken vergeet die in je agenda staan, berichten voor je voorlezen en versturen, je favoriete muziek afspelen, het laatste nieuws voorlezen, vertellen of er een file staat op de A2 en een wekker zetten.

Meer specifiek in de ouderenzorg zou je kunnen denken aan toepassingen zoals het herinneren aan het innemen van medicijnen, iemand op tijd wakker maken, contact leggen met familieleden en vrienden, een meer algemeen structuur geven aan de dag voor ouderen die wat vergeetachtig worden.

Ga je kijken naar mogelijke functionaliteit voor kinderen dan kom je natuurlijk op educatie. Een sociale robot die in staat is om een specifiek kind te herkennen kan bijvoorbeeld een coachende rol op zich nemen. Door bijvoorbeeld de woordenschat van het kind in te schatten kan hij het kind motiveren om nieuwe woorden te leren via verhaaltjes. Door het kind uit te dagen met leuke spelletjes kan het kind beter leren rekenen. Een van de grote voordelen van een robot is daarbij zijn eindeloze geduld. Een robot vindt het geen enkel probleem om zaken 20 keer uit te leggen. daarbij heeft een robot een ijzeren geheugen. En in principe zelfs toegang tot alle kennis van de wereld via internet.