Randall van Poelvoorde

Exponential Technology Strategist & Speaker.

Gepubliceerd op 05-02-2016

2016-02-05

Exponentiële technologie

betekenis & definitie

Elke technologie die een informatie technologie wordt zal een exponentiële groeicurve gaan doormaken. Dat betekent dat ook de groei op zichzelf elke x periode met een bepaalde factor groeit. Het bekendste voorbeeld hiervan is de Wet van Moore.

Als mensen zijn wij lineair geprogrammeerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat we weten dat een week altijd zeven dagen heeft, dat een minuut uit 60 seconden bestaat en dat we exact weten hoe hard 100 km per uur is.

In onze evolutie tot nu toe was het ook handig om lineair te denken. Als je 100.000 jaar geleden op de steppe stond en een sabeltandtijger op 25 meter zag staan dan was het erg plezierig om exact te weten hoeveel tijd je nog had om in de dichtstbijzijnde boom klimmen.

Naarmate onze technologie krachtiger en krachtiger werd hebben op een gegeven moment computers uitgevonden. En met de uitvinding van de computer volgde de informatie technologie. Daarbij zie je dat op een gegeven moment elk vakgebied een informatietechnologie blijkt te worden. Zelfs het fabriceren van goederen wordt inmiddels een informatietechnologie met de komst van 3D en 4D printen. Fysieke materie wordt immers omgezet in data.

Op dit moment zien we ook dat gezondheidszorg en informatietechnologie wordt. Meer en meer wordt het menselijk DNA gezien als een soort computer code die je kan veranderen. Het wordt dan ook door vele experts waarschijnlijk geacht dat de komende periode onze levensverwachting sterk zal stijgen.

Aan het begin valt exponentiële groei nog niet zo op. Immers, kleine nummers die exponentieel groeien blijven kleine nummers. Dit is een bedrieglijke fase. Op een gegeven moment krijg je te maken met de exponentialiteit van grote getallen. En dan wordt het ineens erg spannend.