Redactie Ensie

Psychologiebegrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-12-2015

2015-12-01

Eating fetish

betekenis & definitie

Een eating fetish of eetfetisj is de begeerte om zelf overmatig veel te eten of anderen voedsel te zien innemen. Iemand met deze fetisj beleeft genot en plezier aan en in eetsituaties. Deze definitie staat ook wel bekend als ‘voedselfetisj’.

Iemand die een eating fetish heeft, verlangt ernaar om anderen te zien eten. Eten heeft voor de persoon een erotische lading. Doorgaans zit men (niet noodzakelijkerwijs zonder kleding) aan tafel terwijl hij/zij aanschouwt hoe een ander voedsel consumeert.

Een eating fetish kan zich ook uiten in het kopen van overmatig veel voedsel, dat vervolgens wordt voorgeschoteld aan gasten en/of de partner. De fysieke consumptie van voedsel en het daaruit voortkomende genot kan voor de persoon op verschillende niveaus worden ervaren. Het genot kan bijvoorbeeld al worden ervaren tijdens het klaarmaken van een maaltijd. De geuren van het voedsel kunnen hierin een belangrijke factor zijn, maar ook het snijden van bepaalde ingrediënten.

Mensen met een voedsel- of eetfetisj besteden bovendien veel tijd aan de representatie van voedsel. De gerechten worden op een nauwkeurige manier gerangschikt op het bord, bij voorkeur verse ingrediënten. Iemand met deze fetisj is niet altijd uit op geslachtsgemeenschap. De aanblik van de omgeving die eet kan al voldoende zijn.

Voor de omgeving kan een eetfetisj veel vragen en/of onbegrip oproepen. Mensen kunnen zich behoorlijk bekeken voelen, wat kan resulteren in een ongemakkelijke situatie aan tafel. Personen die een voedselfetisj hebben, lopen daardoor gemiddeld een groter risico om in sociale isolatie terecht te komen. Zij kunnen zich onbegrepen voelen of schamen voor hun emoties. Mannen lijden gemiddeld vaker aan een eating fetish dan vrouwen.