Cornelis Springer geb. Amsterdam 25 mei 1817, overl. Hilversum 20 februari 1891.
Leerling van de Amsterdamse Akademie v. B.K. (1827), van J. van der Stok en Herman G. ten Cate tot 1835, daarna van K. Karsen (1835-1837). Werkte in Amsterdam, tijdelijk in Brussel, o.a. in 1860 en 1867, en in Duitsland. Schilder van nauwkeurig uitgevoerde stadsgezichten met veel zonlichteffect, tevens etser en lithograaf.
In zijn jonge jaren schilderde hij wel eens een landschap (tentoonstelling 1834); in deze periode heeft W. Verschuur soms paarden en figuren in zijn schilderijen aangebracht. Als lid van het genootschap ‘Felix Meritis’ te Amsterdam verwierf hij in 1847 een gouden medaille voor een kerkinterieur. In 1865 ridder in de Leopoldsorde van België.
In 1878 werd hij samen met Jozef Israels uitgenodigd door het min. v. Binnenlandse Zaken om zijn oordeel uit te brengen over de plannen voor het Rijksmuseum dat te Amsterdam zou worden gesticht. Gaf o.m. les aan A. Eversen, J. C. Greive en J. A. Rust.
Tentoonstellingen Amsterdam en Den Haag 1834-1890 enz. en Leeuwarden 1855: stadsgezichten: Den Briel; Amsterdam; Alkmaar: Haarlem; Hoorn; Enkhuizen; Oudewater; Veere; Woerden; Zwolle enz. en enkele Duitse steden, w.o. Keulen, Lübeck, Paderborn en Neurenberg. Rijksmuseum Amsterdam: raadhuis te Veere; stadsgezicht te Enkhuizen. Gemeentemuseum Arnhem: stadsgezicht; het oude stadhuis van Arnhem; de Walburgskerk te Arnhem 1841; straatje in Hattem. Museum Fodor Amsterdam: de markt te Haarlem; stadsgezicht bij winter; gezicht in Den Briel; het stadhuis op de Dam te Amsterdam (tekening); kerk op een marktplein (sepiatekening); gezicht op een klooster (tekening in kleuren); gezicht in Den Briel (tekening in kleuren). Museum Fodor Amsterdam (Verz. Splitgerber): een groot aantal tekeningen, w.o.: gezichten op de Herengracht, de Beurs, de St.-Antonieswaag, Natura Artis Magistra, de Kalverstraat.
Amsterdams Historisch Museum ‘De Waag’: de bouw van twee gashouders te Amsterdam; de Geldersekade te Amsterdam, met de bierbrouwerij De Haan en Sleutel (gem. 1848). Stedelijk Museum Amsterdam: de bocht van de Herengracht te Amsterdam; de markt te Amsterdam (bruikleen); stadsgezicht; de kerk te Zandvoort; stadswal te Deventer. Rijksprentenkabinet Amsterdam: tekeningen. Rijksprentenkabinet Leiden: een tekening. Gemeentearchief Haarlem: tekeningen (stadsgezichten).
Gemeente Amsterdam stadhuis: de Herengracht bij winter; dooiweer (beide bruiklenen). Gebouw Universiteit van Amsterdam; stadsgezicht te Delft; idem te Enkhuizen; der schöne Brunnen te Neurenberg. Teylers Stichting Haarlem: stadsgezichten Amsterdam en Middelburg; ook diverse aquarellen (stadsgezichten). Museum De Waag Deventer: de Brink en de Waag te Deventer in 17de-eeuwse stijl; tekening van een stadsgezicht. Zeeuws Museum Middelburg: stadsgezichten te Middelburg (tekeningen). Rijksmuseum Twenthe Enschede: marktdag (1844). Museum Stania State Oenkerk: gezicht te Makkum.
Gemeentearchief Amsterdam: gezicht op de Westermarkt met de Waag te Amsterdam (houtskooltekening ged. 1857). Museum Boymans-van Beuningen Rotterdam: het stadhuis en de markt te Naarden (gem. C. Springer 1864); een kerkinterieur (gem. C. S. 43). Frans Halsmuseum Haarlem: koor van de St. Bavo te Haarlem.
Gemeente Kampen: markt te Halberstadt (DId); gezicht op de Cellebroederspoort (tek.). Werk in het Rijksmuseum ‘Zuiderzeemuseum’ Enkhuizen. Elsevier 1899 (XVII. Johan Gram); Hist. Galerij I (blz. 55), II (blz. 111); Immerzeel; Kramm; Kunstkronijk 1861 (blz. 26), 1867 (blz. 42), 1869 (blz. 62); Luns; Marius; Oud-Holland 1955, (H. C. de Bruijn jr, blz. 110 tlm 117); Op den Uitkijk (H. C. de Bruijn ir): januari, 1957 (blz. 194-197); september 1957 (blz. 598-602); Jaarboek Overijssel jrg. 1958, H. C. de Bruijn jr (blz. 35-46); Plasschaert; Scheen; Thieme-Becker; Van Hall I; Waller; Wurzbach.