Gepubliceerd op 19-01-2017

Fundamentele denkfouten

betekenis & definitie

We spreken hierover als er sprake is van selectieve inter­pretatie bij de infor­ma­tieverwerking, die hierdoor leidt tot vertekening (bias) van het infor­ma­tieproces.

Aangezien dit informatieproces erg complex en per­soons­gebonden is, is het aantal denkfouten moeilijk in te schatten. Hier de meest herkenbare denk­fou­ten:
- Willekeurige gevolgtrekking. Hiermee wordt bedoeld dat een persoon een con­clu­sie trekt over een gebeuren zonder dat er sprake is van oorzaak en gevolg. Vaak is de gevolgtrekking gebaseerd op subjectieve emoties voort­komend uit depres­sie­ve gevoelens of angst.
- Overgeneralisatie. Als op basis van slechts enkele indrukken of voor­vallen een verregaande conclusie wordt getrokken.
- Absoluut-dichotoom denken. Als het denken duidelijk zwart-wit is inge­kleurd en dus zonder grijswaarden of nuances.
- Selectieve abstractie. Hierbij wordt de aandacht op één detail gericht, uit zijn con­text gelicht en conclusies getrokken over de gehele situatie op basis van dat detail.
- Emotioneel redeneren. Denkfout waarbij de eigen emotionele reactie door een persoon wordt gezien als bewijs voor de juistheid van zijn oordeel over een be­paalde kwestie. Deze wijze van redeneren van een emotionele stoornis wordt in stand gehouden, omdat de persoon niet langer nagaat of zijn oorspronkelijke in­terpretatie correct is maar juist zijn interpretatie bevestigd ziet door zijn eigen emotionele reac­tie.
- Personalisatie. Hiervan is sprake als iemand een situatie op zichzelf be­trekt, ter­wijl deze situatie niets met de betrokkene te maken heeft.
We zien denkfouten vaak als symptomen bij personen met neurotische en psy­chia­trische stoornissen zoals bij angst, depressie, persoonlijk­heids­stoor­nissen en schi­zo­frenie.