Peter Timofeeff

Prisma van het Weer

Gepubliceerd op 06-04-2017

2017-04-06

C-klimaat

betekenis & definitie

Gematigd zeeklimaat volgens de indeling van de klimatoloog Köppen. Dit klimaat komt voor in gebieden met veel depressie-activiteit.

De belangrijkste kenmerken zijn de vrij grote jaarlijkse neerslagsommen en de tamelijk zachte winters. De gemiddelde temperatuur van de koudste maand ligt tussen 3 en 18°C, terwijl de temperatuur van de warmste maand boven de 10°C blijft. Wat de neerslag betreft, wordt het C-klimaat in drie soorten verdeeld.
a. Het type Cs. Het Middellandse-Zeeklimaat (ook wel mediterraan klimaat). Een maritiem klimaat, met de meeste neerslag in de winter. Dit is het typische klimaat van de toeristengebieden aan de Middellandse Zee, maar wordt ook gevonden in Californië, in Centraal-Chili, rond Kaapstad en in Zuid-Australië.
b. Het type Cw, een klimaat met een droge winter. Dit wordt ook wel het China-klimaat genoemd. De nattere zomerperiode is te verklaren uit de aanwezigheid van een thermisch lagedrukgebied in de zomer boven het land. Het China-klimaat komt voor in het dal van de Ganges, Japan en grote delen van China.
c. Het type Cf. De neerslag valt verdeeld over het hele jaar. Dit type, het zgn. Noordwest-Europaklimaat, komt vooral in het noordwesten en westen van Europa voor. Een vergelijkbaar klimaat is te vinden in het zuidoosten van de VS, in Argentinië en aan de oostkust van Australië. Het Middellandse-Zeeklimaat en het China-klimaat worden ook wel een subtropisch klimaat genoemd.

Zie ook: klimaat
Zie ook: klimaatindeling volgens Köppen
Zie ook: klimaatindelingen
Zie ook: Köppen, Vladimir