Niko Alm betekenis & definitie

Niko Alm (geb. 1975) is een Oostenrijkse atheïst die acties voert tegen privileges en subsidies voor kerken. In 2008 bood hij zich bij de stadsdiensten van Wenen aan voor een rijbewijs met een foto van zichzelf waarop hij met een omgekeerd pastavergiet (voor het afgieten van gekookte pasta) op zijn hoofd staat afgebeeld.

Volgens de Oostenrijkse wet mogen personen op dergelijke foto’s geen hoofddeksel dragen omwille van de herkenbaarheid, tenzij het om expliciet religieuze redenen gaat. Moslimmeisjes mogen dus wel een hoofddoek dragen en joden een keppeltje.

Alm beweerde dat hij dat pastavergiet moest dragen vanwege zijn (zogenaamd) geloof in het Vliegend Spaghettimonster wat de kern is van zijn ‘religie’, het pastafarianisme. Waar komt dat geloof vandaan? Toen de regionale overheid in de Amerikaanse staat Kansas besloot om op publieke scholen in de lessen biologie naast de evolutietheorie ook Intelligent Design te onderwijzen, schreef de Amerikaanse fysica student Bobby Henderson (geb. 1979) een brief naar de Kansas Board of Education. Daarin eiste hij dat naast het christelijke scheppingsverhaal ook les zou worden gegeven over Het Vliegend Spaghettimonster.

Waarom zouden het heelal en de mens niet geschapen zijn door Het Vliegend Spaghettimonster, zo vroeg hij zich af? De volgelingen noemen zich ‘pastafari’, naar het vergiet waarmee men spaghetti afgiet, of spagnost, een samentrekking van spaghetti en agnost, en dragen soms een piratenpak.

In 2010 verscheen de bijbel van de pastafari, The Loose Canon, the Holy Book of the Church of the Flying Spaghetti Monster, dat een reeks geloofspunten bevat zoals het feit dat mensen vrij zijn van religieuze plichten en beperkingen, dat vrijdag een religieuze feestdag is en dat Bobby Henderson de profeet van dit geloof is.

Laatst bijgewerkt 17-02-2017