Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Uitvoerverbod

betekenis & definitie

Uitvoerverbod - Doel hiervan is veelal te voorkomen een tekort aan een artikel, waaraan in het binnenland behoefte bestaat. Zoo is op Java in de laatste jaren meermalen de uitvoer van rijst verboden. Italië en Griekenland staan den uitvoer van schilderijen en andere kunstvoorwerpen slechts onder bijzondere voorwaarden toe.

Vooral ook wanneer door oorlog in naburige landen de prijzen zeer worden opgedreven, kan het gewenscht zijn door uitvoerverboden schaarschte in eigen land te voorkomen. Bij de wet van 24 Juli 1870, Stb. 143, werd onze regeering gemachtigd zoo gewenscht den uitvoer van paarden, hooi, stroo, haver, steenkolen en cokes te verbieden. De Europeesche oorlog was aanleiding, dat bij wet van 3 Aug. 1914, Stb. 344, genoemde wet werd ingetrokken en algemeen voor geval van oorlog of oorlogsgevaar de Koning werd gemachtigd bij algemeenen maatregel van bestuur den uitvoer van bepaalde goederen, geheel of gedeeltelijk, zoowel voor het geheele grondgebied des Rijks als voor een gedeelte daarvan tijdelijk te verbieden, terwijl evenzoo het vervoer van bepaalde goederen van een gedeelte naar het overige gedeelte des Rijks tijdelijk geheel of gedeeltelijk kan worden verboden.

Het aantal krachtens deze wet uitgevaardigde verboden is zeer talrijk.

Daar uitvoerverboden voor de oorlogvoerende partijen een zekeren waarborg geven, dat de betrokken artikelen niet aan de tegenpartij ten voordeel strekken, kunnen zij soms ook voorkomen, dat invoer dier artikelen wordt verhinderd.

De neutrale staten zijn echter tot verbod van uitvoer naar de oorlogvoerende partijen niet verplicht, zelfs niet van oorlogsmateriaal.

< >