Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Teer

betekenis & definitie

Teer - verzamelnaam van de producten, die ontstaan bij de afkoeling van de gassen van de droge destillatie van verschillende natuurproducten. Naar den aard van deze laatste of het hoofddoel, dat bij het bedrijf in het oog gehouden wordt, onderscheidt men: koolteer, afkomstig uit steenkolen, hetzij in de gasfabrieken (gasteer) of in de cokerijen (cokerijteer), turfteer, oliegasteer, bruinkolenteer, houtteer. De samenstelling van de teer hangt niet alleen zeer sterk af van de gebezigde grondstoffen (houtteer lijkt in bijna geen enkel opzicht op koolteer!), doch ook bij een zelfde grondstof nog in sterke mate van de ovenconstructie, die bij de destillatie is toegepast (kameroventeer, hellende-retortenteer, enz.). Verreweg de meeste teer wordt gebruikt als uitgangsmateriaal voor de bereiding van tallooze organische producten (geneesmiddelen, springstoffen, „teerkleurstoffen”).

Zij wordt daartoe eerst gedestilleerd; zie TEERDESTILLATIE. Daarnaast wordt nog wat teer geconsumeerd voor het teren van houtwerk en bij de vervaardiging van asphaltpapier. De jaarproductie van Nederland beloopt ongeveer ton koolteer en bijna geen andere soorten.