Pyridine, - C5H5N, waaraan men de structuurformule CH — CH = CH ∥ | CH — N = CH geeft, ontstaat o. a. bij de droge destillatie van verschillende stikstofhoudende stoffen. Men vindt het dus o. a. in de zoogen. beenderolie of Dippel’s dierlijke olie en ook in de steenkolenteer. P. is een kleurlooze, onaangenaam riekende vloeistof die bij 116° kookt, even zwaar als water. Het is in water in alle verhoudingen oplosbaar; de oplossing gedraagt zich als een zwakke base.
Met zuren geeft p. direct zouten. Het heeft de eigenschappen van een tertiair amine. De waterstofatomen in het p. zijn te substitueeren door koolwaterstofresten, bijv.:
C5H4(CH)3N. methylpyridine. Door reductie gaat p. over in hexahydropyridine: C5H10NH. piperidine geheeten. Dit is o. a. een bestanddeel van het in peper voorkomende piperine. Het piperidine gedraagt zich als een secundair amine en kookt bij 106°.