Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 10-01-2019

Kipling (rudyard)

betekenis & definitie

Kipling (Rudyard), Eng. journalist, dichter en schrijver, geb. te Bombay 1865; genoot zijn opvoeding in Engeland, maar keerde in 1882 naar Indië terug; hij werd redacteur van de Civil and Military Gazette en The Pioneer en maakte zich naam met de korte verhalen in deze bladen opgenomen. Hij maakte reizen in verschillende werelddeelen en woonde gedurende 7 jaren in Amerika. Later vestigde hij zich in Engeland. Zijn eerste bundel gedichten Departmental Ditties verscheen in 1886.

K. betrad nieuwe banen. Hij bezong den Eng. soldaat, die destijds weinig aanzien genoot. Het leven van den soldaat met zijn vreugde en leed en zijn humor, werd op voortreflijke wijze door hem geschilderd in een reeks gedichten: The Barrack Room Ballads (in boekvorm 1893), die hem beroemd maakten. K. is zijn taal uitnemend meester. Hij slaagt er voortreflijk in door dialectische uitdrukkingen, door het gebruik van soldatenjargon een zeker realisme aan zijn werk te geven. Hij is zeer populair. K. is een vurig imperialist. Zijn patriotisme komt sterk, te sterk volgens velen, in zijn gedichten uit.

In K.’s korte verhalen legt hij een groote opmerkingsgave en een juiste kennis van Indische maatschappelijke toestanden aan den dag. Zijn Plain Tales from the Hills (1888) en Soldiers Three waren de eerste van een reeks schetsen, waarvan wij noemen: The Phantom Rickshaw (1888); The Story o/ the Gadsbys (1891); Wee Willie Winkie ; Many Inventions (1893); Captains Courageous; Stalky & Co (1899); From Sea to Sea (1900); Kim (1901); Just so Stories (1902); Puck of Pook’s HUI (1906); The Harbour Watch. Al deze verhalen toonen hetzelfde uitbeeldingsvermogen. Sommige getuigen van fijn gevoel. Andere zijn ruw. Veel diep gevoel vindt men niet in K. Zijn kracht ligt in het geven van korte onderhoudende schetsen, waarin hij bij de karakterbeschrijving vrijwel aan de oppervlakte blijft. De roman The Light that Failed (1891) slaagde niet zoo goed. Toch verwierf deze juist in het buitenland grootere bekendheid dan de andere werken.

Van geheel anderen aard dan bovengenoemde werken zijn K.’s poëtische, fantastische verhalen uit het dierenleven, The Jungle Books (1894 en ’95), die hem een blijvenden naam verzekeren in de Eng. letterkunde.

< >