Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 24-01-2019

Getaxeerde polis

betekenis & definitie

Getaxeerde polis - polis, waarin de waarde van het verzekerde is uitgedrukt. Uitdrukking van deze waarde is wettelijk voorgeschreven bij de brand(art. 287 K.) en de cascopolis (art. 592 K.). In deze polissen is, indien de waarde niet afzonderlijk is uitgedrukt, de verzekerde som tevens als de uitdrukking der waarde te beschouwen, tenzij blijkt, dat dit niet is bedoeld, of het goederen betreft, die eene gemakkelijk te controleeren marktwaarde bezitten. — Ook bij de goederentransport-verzekering wordt de getax. p. meer en meer gebruikelijk. — Bij de getaxeerde polis heeft de rechter niettemin de bevoegdheid, aan den verzekerde de nadere rechtvaardiging der uitgedrukte waarde op te leggen, voor zoo verre door den verzekeraar redenen worden aangevoerd, waaruit gegrond vermoeden omtrent het bovenmatige der opgave geboren wordt. De verzekeraar heeft in allen gevalle het vermogen de bovenmatigheid der uitgedrukte waarde in rechte te bewijzen (art. 274 K.). Of de waarde bij de polis absoluut bindend kan worden vastgelegd, is betwist. Bij brandverzekering op roerende goederen en koopmanschappen in een huis, pakhuis of andere bergplaats, kan de rechter, bij gebreke of onvolledigheid van het bewijs, aan den verzekerde den eed opleggen (art. 295 K.). — Bij cascoverzekering kan, indien de volle waarde verzekerd is, deze door rechterlijke uitspraak, desnoods na bericht van deskundigen, nader bepaald of verminderd worden:

1) indien het schip bij de polis is getaxeerd naar den inkoopsprijs of naar de bouwkosten en het, hetzij door ouderdom, hetzij door het afleggen van vele reizen, reeds minder waarde had;
2) indien het schip, voor onderscheidene reizen verzekerd, na eene of meer reizen te hebben gedaan, en uit dien hoofde vracht te hebben verdiend, vervolgens op eene der verzekerde reizen vergaat (art. 619 K.). — Van de getaxeerde polis is wel te onderscheiden die, waarbij taxatie door deskundigen plaats heeft; daarbij kan de verzekeraar niet tegen de taxatie opkomen, tenzij in geval van bedrog (art. 275 K.). Ook hierbij gelden echter de artt. 295 en 619 K. (zie boven).