Effectennoteering - het aangeven van den koers in de koerslijst. Voor opneming in deze lijst stellen de Vereenigingen voor den Effectenhandel, welke deze lijsten opstellen, veelal eenige eischen: inlevering bij het bestuur der vereeniging van statuten, prospectussen en andere gegevens, welke omtrent het fonds eenig licht geven. Verder is een bedrag vastgesteld, dat ten minste moet zijn uitgegeven van het fonds, waarvan de noteering wordt gevraagd. Met het opnemen van eenig fonds in de noteering wordt geenerlei oordeel over de soliditeit van het fonds uitgesproken.
Bij de beslissing omtrent de opneming zijn hier te lande de besturen geheel onafhankelijk van de regeering. In andere landen wordt menigmaal toestemming van de regeering tot toelating geëischt. Hiermede wordt beoogd invloed te oefenen op de wijze van beleggen van het nationaal vermogen. Niet genoteerde fondsen toch komen als incourant bij het groote publiek voor belegging minder in aanmerking. — De wijze van berekening van den koers is niet aan alle beurzen gelijk. Hier te lande wordt bij obligatiën, welke hare rente geregeld betalen, de loopende rente niet in den koers begrepen (zij moet dus door den kooper worden bijbetaald) (art. 3 Regl.
A’dam), bij aandeelen daarentegen zijn alle nog niet betaalbare dividenden in den koers begrepen, zoodat geenerlei verrekening van rente behoeft te geschieden (art. 24 Regl. A’dam) (zie EENSGEGEVEND GELD). — Bij de noteering van in vreemde munt uitgedrukte fondsen wordt met den wisselkoers geen rekening gehouden, maar heeft de berekening plaats volgens een voor iedere munt eens voor goed vastgestelde koers. Zoo wordt het pond sterling gerekend op ƒ12, franc, lire of lei op ƒ0.50, gouden roebel op ƒ2, zilveren roebel of credietroebel op ƒ1.28, papieren of assignaatroebel op ƒ0.36, Oostenr. florijn op ƒ1, Oostenr.-Hong. kroon op ƒ0.50, Z.-Duitsche florijn op ƒ1, Duitsche Reichsmark op ƒ0.60, Portugeesche milreis op ƒ2.70, Spaansche piaster op ƒ2.50, Spaansche peseta op ƒ0.50, kroon Scandinavische munteenheid op ƒ0.662/3, Amer. dollar op ƒ2.50, Mexikaansche dollar op ƒ2.50, Argentijnsche papieren peso op ƒ1.10, Finsche mark op ƒ0.50 en Japansche yen op ƒ1.25 (art. 12 Regl. A’dam). — Sommige dezer koersen, zooals die van den Mex. $, wijken zeer veel van den werkelijken koers af, waarmede bij vergelijking van de koersen van buitenlandsche fondsen wel rekening moet worden gehouden.