Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2018

Destilleeren

betekenis & definitie

Destilleeren - (van ’t Lat. „destillare”, afdruppelen), is het overvoeren van een vloeistof in damp en weder vloeibaar maken daarvan door afkoeling, gewoonlijk met het doel een zuivering te bewerken. Wanneer de vloeistof met een nietvluchtige stof gemengd is, is een eenvoudige destillatie voldoende, daar de damp uitsluitend van de vluchtige stof afkomstig is en alle vloeistof bij één zelfde temperatuur, die van het kookpunt, overgaat. Heeft men te doen met mengsels van vluchtige stoffen, dan bestaat de damp uit een mengsel hiervan. De samenstelling van de damp echter verschilt van die van de vloeistof, wanneer de stoffen, waaruit deze bestaat, verschillen in vluchtigheid en wel is de damp relatief rijker aan het vluchtige bestanddeel.

De gedeelten, die het eerst overgaan, zullen dus bij afkoeling een vloeistof leveren, die rijker is aan de vluchtige bestanddeelen, terwijl de fracties, die later overgaan, meer van de minder vluchtige zullen bevatten. Deze destillatiemethode in gedeelten, z. g. gefractioneerde destillatie, kan belangrijk worden verbeterd door de dampen, alvorens ze geheel tot vloeistof te verdichten, aan een partieele afkoeling en condensatie te onderwerpen. Hierbij worden van de eerst overgaande damp, die reeds rijk is aan het vluchtigste bestanddeel, de gemakkelijkst te condenseeren dus minst vluchtige deelen vloeibaar gemaakt en naar de oorspronkelijke vloeistof teruggevoerd, terwijl alleen het vluchtigste overdestilleert. In de techniek geschiedt dit in kolonneapparaten. Hiermede wordt b. v. uit de hoogstens 12 % alkohol bevattende gistings-vloeistof de 96 % alkohol in één bewerking verkregen.

Een aantal vloeistof-mengsels vertoonen bij een bepaalde mengverhouding het verschijnsel, dat de samenstelling van damp en vloeistof gelijk wordt. Voor dit mengsel is een scheiding der bestanddeelen door destillatie niet mogelijk, daar het evenals een chemisch enkelvoudige stof onveranderd overdestilleert. Door toevoeging van een derde stof kan men vaak aan die moeilijkheid ontkomen. Bij het destilleeren van gemakkelijk ontleedbare stoffen kan men nog door den druk te verminderen de kooktemperatuur verlagen, en ze aldus door een vacuumdestillatie zuiveren, terwijl van andere door het inblazen van stoom de dampen reeds bij lage temperatuur worden meegevoerd.