Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 09-11-2018

Cacaoboter

betekenis & definitie

Cacaoboter - De zaadkern der cacaoboonen bevat 45—55% cacaoboter. Bij de bereiding van cacaopoeder wordt dit vet gedeeltelijk verwijderd door uitpersing, meestal in verwarmde trogpersen, van de gemalen met een alkalische oplossing behandelde cacao, of wel door uitpersen van de gemalen cacao voor ze met potasch behandeld wordt. De cacaoschillen, die ook nog 4—5 % vet bevatten worden teneinde dit te winnen met benzine of een ander extractiemiddel geëxtraheerd, deze C. heeft minder handelswaarde dan die uit de kernen verkregen.

In verschen toestand is het vet geelwit, later wit; het smaakt en riekt sterk naar cacao en wordt zeer moeilijk rans. Het bestaat voor een groot deel uit stearo-palmito-oleïne, daarnaast oleodistearine en verder andere glycerineverbindingen, waaromtrent de opgaven zeer verschillen. Het vet wordt voor een groot deel gebruikt voor het maken van sommige chocolade-artikelen, verder in de apotheek en voor parfumerie-doeleinden.