Beierland - of Hoeksche Waard, een der Z.-Hol eil., omspoeld door de Dordtsche Kil, Oude Maas, Spui, Hollandsch Diep en Haringvliet. Het Oostel. deel behoorde eens tot den Grooten Waard, die in 1421 overstroomde. De oudste bedijking is de St. Anthonypolder, die van 1357 dateert.
Het eil. is dus van betrekkel. jongen datum. Omstreeks 1660 behoorde het aan Lamoraal, graaf van Egmond, die het met een zeedijk liet omringen, waarna het naar zijn gemalin, Sabina van Beieren, den naam Beierland kreeg. Door de voortgaande bedijkingen bevat het eil. nu een netwerk van dijken; ook vele geulen, die vroeger tusschen de slikken bestonden, zijn als onregelm. waterloopen blijven bestaan, o. a. de z.g. Binnengedijkte Maas bij Maasdam, het Gat bij Piershil, de Oud-Beierlandsche Kreek, enz. Het oudste gedeelte van B. is het laagst. Zoo heeft de St.-Antonypolder een zomerpeil van 1.75 M. — A.P. De jongere deelen liggen hooger, daar ze bij hoogeren waterstand (veroorzaakt door het nauwer worden der waterloopen) zijn aangeslibd, en men met inpoldering heeft gewacht, tot dit zoo ver mogelijk was gevorderd, terwijl bovendien de bodem van jongere polders nog niet zoo is inge klonken als van de oudere. Het zomerpeil van de jongste bedijkingen, nl. die van Numansdorp, ligt 0.6 tot 1.1 M. + A.P. De hoogste polders kunnen hun water zoo op de rivieren laten afloopen; de meeste hebben echter bemaling noodig, daar de eb gemiddeld niet lager dan tot 0.60 M. — A.P. daalt.
Het geheele W. loost zonder boezem op ’t buitenwater. In ’t O. heeft men 3 boezemgebieden nl. van de Binnengedijkte Maas*, van de Keen* en van de Strijensche haven*. — De bodem van B. bestaat uit vruchtbare zeeklei, die in de lagere dee len (vooral in het Oudland van Strijen) voor vee teelt gebruikt wordt, meest ter wille van den ver koop van melk naar Rotterdam en Dordrecht voor de margarinefabr. en de „Hollandia”-boterfabriek te Vlaardingen. Voor het vervoer is daarvoor het tramwegnet van groot belang. Een grooter deel wordt ingenomen door den land- en tuinbouw, die in kleine bedrijven wordt beoefend en in de streek van Puttershoek en ’s-Gravendeel veel vlas levert. De voorn, plaatsen zijn: Oud- en Nieuw-Beier land*, Numansdorp*, Puttershoek*, enz. Er zijn stoomtramverbind. met Rotterdam en Dordrecht en bootverbind. van Strijen met Willemstad en Middelburg.