Aequivalent - Gelijkwaardig. Men onderscheidt 1) Het electrochemisch a. van een element, de hoeveelheid van dat element, die bij de electrolyse aan de eenheid van electriciteitshoeveelheid verbonden is. Zoo wordt b.v. bij electrolyse van zilvernitraat (Ag.NO3) door de electromagnetische eenheid van electriciteit 0.01118 gram zilver neergeslagen, derhalve is 0.01118 het electrochem. a. van zilver, wanneer het éénwaardig gebonden is. Is van een element in verschillende verbindingen de valentie verschillend, dan heeft het electrochem. a. in die verbindingen niet dezelfde waarde, doch is omgekeerd evenredig met de valentie.
Zoo is b.v. in tweewaardige ijzerverbindingen het electrochem. a. anderhalf maal zoo groot als in driewaardige. Ook spreekt men bij eene samengestelde stof wel van het electrochem. a., waarmede dan bedoeld wordt de hoeveelheid van die stof, die bij electrolyse door de eenheid van electriciteit ontleed wordt.
2) Het mechanisch a. van de warmteëenheid, het aantal arbeidseenheden, dat overeenstemt met ééne warmteëenheid (zie ARBEIDSVERMOGEN, WARMTE). Uit proeven van Joule, Puluj en Rowland blijkt, dat deze grootheid gelijk is aan vrijwel 427 K. G. M. voor ééne groote calorie.
3) Het thermisch a. van de arbeidseenheid, reciprook aan het voorgaande, het aantal warmteëenheden, overeenkomende met ééne arbeidseenheid. Uit bovenstaand getal wordt gevonden, dat één K. G. M. overeenstemt met 0.00234 groote calorieën.
4) Wiskundige vormen en figuren heeten met betrekking tot een zekere bewerking, ae., als ze door die bewerking in elkaar omgezet kunnen worden.