Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

kernenergiecentra'Ie

betekenis & definitie

v./m. (-s), een elektrische centrale waarbij een kernreactor als energiebron wordt gebruikt.

(e) In een kernenergiecentrale wordt de energie opgewekt in een →kernreactor. De in de reactor opgewekte warmte wordt overgedragen aan het koelniiddel in de primaire kringloop en daarna in warmtewisselaars aan het water van de secundaire kringloop. De hierdoor ontwikkelde stoom wordt gebruikt om via turbines generatoren aan te drijven, waarmee elektrische stroom wordt opgewekt. De afgewerkte stoom wordt in een condensor neergeslagen en teruggevoerd naar de warmtewisselaars. Omdat de stoomtemperatuur lager is dan bij een conventionele thermische centrale is er voor hetzelfde ontwikkeld vermogen meer stoom nodig en meer koelwater voor de condensors. Vanwege de grote hoeveelheden benodigd koelwater zijn kernenergiecentrales gelegen aan rivieren, meren of de kust.

Slechts als een dergelijke ligging planologisch onmogelijk is, maakt men gebruik van koeltorens. Om thermische overbelasting van een rivier te voorkomen, worden soms kunstmatige meertjes gebruikt waarin het koelwater zijn warmte kan afstaan aan de lucht (o.a. nabij Detroit, VS).

In Nederland is sedert juni 1968 een kernenergiecentrale in bedrijf bij Dodewaard; deze heeft een →kokendwater-reactor en een vermogen van 52 MW. De centrale in Borssele heeft een vermogen van 452 MW en is sedert mrt. 1973 in bedrijf; deze heeft een drukwaterreactor, die ondergebracht is in een stalen bol met een middellijn van 45 m die weer omgeven is door een betonnen mantel die voor stralingsafscherming zorgt.

In België waren in 1976 drie kernenergiecentrales, nl. te Doel (800 en 870 MW) en te Tihange (870 MW), terwijl er nog twee (Doel en Tihange) in aanbouw, en een gepland zijn. Samen met Frankrijk exploiteert België de kernenergiecentrale te Chooz. Begin 1976 waren op de wereld ca. 200 kerncentrales in bedrijf en ca. 300 in aanbouw, meestal met een vermogen van 1000 MW of meer. Het aandeel van de elektriciteitsproduktie door kernenergiecentrales bedraagt in Zwitserland 17 %, België 17 %, Engeland 10 %, Taiwan 9,6 %, Nederland 8 % en de VS 8 %.

< >