Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 29-06-2020

Federal Reserve System

betekenis & definitie

(FRS), het centrale bankstelsel in de VS (zie Verenigde Staten, BANKWEZEN). Het FRS is gebaseerd op de Federal Reserve Act van 23.12.1913.

Het land is verdeeld in twaalf federal reserve districts. In elk district is een Federal Reserve Bank, die de functie van centrale bank in dat district uitoefent. Van de ca. 13800 handelsbanken in de VS zijn ca. 6200 lid van het FRS. Dit zijn de zgn. ‘member banks’; zij bestaan uit 4800 ‘national banks’ en 1400 ‘state banks’, en omvatten 83% van de totale activa en van de totale toevertrouwde gelden van alle handelsbanken. Het hoogste orgaan in het FRS is de Board of Governors of the FRS, zetelende in Washington D.C. en bestaande uit zeven leden, benoemd door de president van de VS onder goedkeuring van de Senaat; chairman en vice-chairman worden door de president benoemd voor perioden van vier jaar. Door haar beslissingen oefent de Board een zeer belangrijke invloed uit op het economische en financiële leven.

Als adviserend orgaan treedt op het Federal Advisory Council, bestaande uit twaalf leden, één uit elk federal reserve district. Een derde orgaan is het Federal Open Market Committee met speciale bevoegdheden op het gebied van de open-marktpolitiek (het opstellen van richtlijnen daarvoor); het wordt gevormd door de zeven leden van de Board of Governors en vijf vertegenwoordigers van de Federal Reserve Banks. De open-marktpolitiek wordt uitgevoerd door de Federal Reserve Bank of New York, die namens het geheel optreedt. Het bestuur der twaalf Federal Reserve Banks bestaat uit zes directors, gekozen door de member banks in het district, en drie directors benoemd door de Board of Governors; zij benoemen de directie, maar de keuze van president en first vice-president moet voor een termijn van vijf jaar worden goedgekeurd door de Board of Governors. De belangrijkste functie van het FRS is misschien de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en uitvoering van de monetaire politiek en kredietpolitiek. Daartoe beschikt het over het middel der discontopolitiek, de open-marktpolitiek, de mogelijkheid kaspercentage (cash reserve requirements) voor de member banks voor te schrijven en te herzien en de mogelijkheid de zgn. margin requirements (verschillen tussen de beurswaarde van effecten en de maximale daarop te lenen bedragen) vast te stellen en te veranderen.LITT. G.M. Verrijn Stuart, Bankpolitiek (1956); The FRS, purposes and functions, uitg. door de Board of Governors of the FRS (5e dr. 1963); R.A. Young, Instruments of monet. policy in the US. The role of the FRS (1973).