betekenis
gisten
uitspraak
[fer-men-tee-ruhn]
citaat
Van zuurkool (gefermenteerde witte kool) wordt beweerd dat het meer vitamine C bevat. Dit is niet waar.
Bron: 10 fabels en feiten over vitamines (Vitamine Informatie Bureau, 12 februari 2015)
woordfeit
Het woord fermenteren komt sinds de tweede helft van de zeventiende eeuw in het Nederlands voor. Het gaat via het Frans terug op het Latijnse fermentare 'doen gisten', een afleiding van fermentum 'zuurdeeg, gist', dat weer samenhangt met het werkwoord fervere 'bruisen, zieden'. Bij fermentatie 'gisting' veranderen de geur en smaak van een product onder invloed van bijvoorbeeld bacteriën of schimmels.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk