v., optisch en elektronisch systeem waarmee de totale bouwfout van het oog gemeten wordt, op basis waarvan een brilrecept vastgesteld kan worden.
© In de computeroptometrie wordt de refractietoestand van het geheel van de lichtbrekende media (hoornvlies, kamervocht, ooglens, glasachtig lichaam) gemeten. Bij de meting wordt met behulp van een lenzenstelsel een kruisvormig beeld in het oog van de cliënt geprojecteerd. De instelling van het lenzenstelsel wordt automatisch gestuurd totdat een maximaal scherp beeld van het kruis op het netvlies verkregen wordt. Controle over de beeldscherpte is te automatiseren via meting van het licht dat het netvlies reflecteert: een wazig beeld levert zwakke reflecties. Is bij geen enkele instelling van het lenzenstelsel een duidelijk reflectiemaximum te bereiken, m.a.w. is om welke reden dan ook geen scherp netvliesbeeld te krijgen, dan geeft het apparaat aan dat meting niet mogelijk is. Dit geval doet zich voor bij b.v. ooglenstroebeling. Er worden twee lensvariabelen gemeten: de sferische en de cilindrische sterkte.
Het apparaat werkt met infrarood licht, en de cliënt ziet bij het kijken in het apparaat alleen een groen instelkruisje (dit helpt hem het oog stil en ‘op oneindig’ geaccomodeerd te houden). Het gebruik van infrarood licht heeft als voordeel dat het comfortabeler is voor de cliënt; het oog wordt niet verblind en de pupil blijft groot. De meetresultaten met infrarood licht zijn weliswaar anders dan bij gebruik van zichtbaar licht, maar er bestaat een vaste betrekking tussen beide uitkomsten, zodat herleiding eenvoudig is.
Het voordeel van computeroptometrie is vooral dat het een snellere en toch betrouwbare meetmethode is. Er komt geen kant en klaar brilvoorschrift uit, evenmin overigens als met de conventionele optometrie. Het is immers niet altijd gewenst om de brilleglassterkte toe te passen die maximaal scherp zien op oneindig toelaat. Het accomodatievermogen moet niet buiten spel gezet worden op jonge leeftijd op straffe van al te vroeg intredende ouderdomsbijziendheid. Het apparaat meet tevens de optimale afstand hoornvlies-brilleglas (vooral van belang bij zeer sterke brilleglazen) en de afstand van beide pupillen. Afb.p.171.