Redactie Ensie

Oog begrippen omschreven

Gepubliceerd op 28-04-2016

2016-04-28

Polariserende glazen

betekenis & definitie

Polariserende glazen zijn zonnebril glazen van hoge kwaliteit die, in tegenstelling tot normale zonnebril glazen, licht tegenhouden dat wordt weerkaatst via bijvoorbeeld een wegdek of water.

Een felle zon kan tijdens sommige momenten zeer hinderlijk zijn, bijvoorbeeld in de auto wanneer men aan het rijden is. Een normale zonnebril biedt doorgaans de bescherming tegen de lichtstralen die direct afkomstig zijn van de zon. Normale zonnebrillen beschermen echter vaak niet tegen lichtstralen die worden weerkaatst via de oppervlakte, zoals wegen, water of een met sneeuw bedekt landschap. Zonnebrillen met polariserende glazen beschermen wel tegen de weerkaatste zonnestralen.

Polariserende glazen zorgen ervoor dat horizontale schitteringen worden gefilterd. Dit zijn schitteringen als gevolg van een felle zon die met name voorkomen bij een zeer lage tot lage stand. Doordat polariserende glazen zo goed werken tegen weerkaatste lichtstralen, worden zonnebrillen met deze glazen vaak aangeraden aan mensen die veel op de weg zijn of veel tijd doorbrengen op het water. Polariserende glazen reduceren niet alleen hinderlijke schitteringen van lichtstralen, maar zorgen vaak ook voor een hogere waarneming van kleuren en contrasten dan normale zonnebrillen.

Hoewel polariserende glazen voor zonnebrillen dus veel voordelen hebben ten opzichte van normale glazen van zonnebrillen, zijn er ook enkele nadelen. Tegenwoordig maakt iedereen veelvuldig gebruik van allerlei schermen, denk aan een smartphone of een tablet. Deze schermen hebben over het algemeen al een polariserende filter. Om deze reden ziet men vaak alleen een donker scherm wanneer men hiernaar kijkt door een zonnebril met polariserende glazen.