Redactie Ensie

Oog begrippen omschreven

Gepubliceerd op 02-05-2016

Optometrie

betekenis & definitie

Optometrie is de wetenschap of het vak dat, door middel van metingen, afwijkingen in de ogen probeert te signaleren.

Wanneer men klachten heeft aan de ogen, kan men een bezoek brengen aan een optometrist, iemand die gespecialiseerd is in het meten van afwijkingen in de ogen. Over het algemeen kan men zonder enkele verwijzing naar een optometrist, waar men, soms tegen een lage vergoeding, zijn of haar ogen kan laten opmeten op defecten in de ogen. Veel mensen die werkzaam zijn in de optometrie, zijn tegenwoordig tevens opticien. Men kan zo gemakkelijk zijn of haar ogen laten controleren en tevens de benodigde correctiemiddelen bestellen. In veel gevallen hebben de ogen een afwijking, die kan worden teniet gedaan door een bril of contactlenzen. Wanneer de optometrist er achter komt dat de klachten een pathologische aard hebben, wordt men alsnog doorverwezen naar een huisarts.

Een optometrisch onderzoek aan de ogen bestaat meestal uit verschillende onderdelen. Vaak begint men met het bepalen van de sterkte voor de brillenglazen. Dit wordt ook wel refractie genoemd. Daarnaast verricht de optometrist vaak een binoculair onderzoek, waarbij grondig wordt gekeken naar de samenwerking tussen oogspieren en de ogen zelf. Ten slotte is het gebruikelijk om de oogdruk te meten. Dit heeft met name tot doel om specifieke oogziekten uit te sluiten.

Om een optometrist te worden, dient men de vier jarige opleiding optometrie te volgen. Sinds 2000 is de optometrie tevens opgenomen in de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, waarmee het wordt erkend als afzonderlijke, professionele tak van de gezondheidszorg.