Redactie Ensie

Oog begrippen omschreven

Gepubliceerd op 11-05-2016

2016-05-11

Oogmeting

betekenis & definitie

Een oogmeting is een wijze om de ooglenssterkte te meten. Dit kan vervolgens worden gebruikt om een recept voor een bril of contactlenzen op te stellen.

Een oogmeting wordt over het algemeen uitgevoerd door een oogarts of opticien. Deze maken vaak gebruik van een refractor, een instrument waarmee de ooglenssterkte kan worden gemeten. Een oogarts of opticien kan een refractor op verschillende manieren gebruiken. Bij de meest gebruikelijke manier kijkt de patiënt of cliënt door een lens naar een kaart met letter met verschillende grootte en geeft hij of zij aan of de letter goed waarneembaar zijn. Bij de andere manier wordt het beeld dat op het netvlies wordt geprojecteerd vergeleken met een afbeelding waarnaar de patiënt of cliënt kijkt. Als de afbeeldingen niet overeen komen, zal een oogarts of opticien concluderen dat er sprake is van een afwijking in de ooglenssterkte.

Bij vrijwel iedereen wordt in de kinderjaren een initiële oogmeting gedaan, waarbij men kijkt op eventuele afwijkingen in ooglenssterkte of een cilinderafwijking. Op basis hiervan kunnen later nieuwe oogmetingen worden gedaan, waarbij de initiële gegevens worden gebruikt om de oogmeting snel te laten verlopen.