Redactie Ensie

Oog begrippen omschreven

Gepubliceerd op 11-05-2016

2016-05-11

Netvlies

betekenis & definitie

Het netvlies, ook wel retina, is een lichtgevoelig scherm dat achter in het oog ligt. Het netvlies is sterk doorbloed en vangt het licht op dat via het hoornvlies naar binnen valt en is hiermee de schakel tussen hetgeen de ogen waarnemen, en de beelden die naar de hersenen worden

Het netvlies is als het ware de binnenbekleding van het oog en bestaat uit miljoenen lichtgevoelige cellen. Deze cellen worden over het algemeen onderverdeeld in kegeltjes en staafjes. De kegeltjes zijn er om kleurverschillen waar te nemen. Kleurenblindheid wordt dan ook veroorzaakt door het uitvallen van een kegeltje. Staafjes dienen ertoe om een verschil tussen licht en donker te maken. In vergelijking met bijvoorbeeld de fotografie, functioneert het netvlies als een scherm waar foto’s op worden geprojecteerd.

Hoewel het netvlies dus aan de binnenkant van de oogbol zit, is het onderdeel van de hersenen. Het netvlies bestaat dan ook volledig uit zenuwcellen, die in nauw verbintenis staan met de hersenen. Dit betekent dat schade aan het netvlies over het algemeen onherroepelijk is. Zenuwcellen zijn namelijk niet in staat om deze schade zelf te repareren. Netvlies transplantaties zijn in het verleden dan ook altijd mislukt.

Volledige blindheid wordt vaak veroorzaakt doordat het netvlies los laat van de binnenkant van de oogbol. Naarmate men ouder wordt, gaat het netvlies sowieso wat losser zitten, vandaar dat men in de loop der jaren vaak slechter gaat zien. Het netvlies kan ook acuut los raken, vaak raakt men dan een gedeelte van het zicht kwijt of gaat men vlekken en flitsen zien. Het loslaten van het netvlies kan worden verholpen door een laserbehandeling, waarbij het netvlies volledig pijnloos weer aan de binnenkant van de oogbol wordt gebrand.