Redactie Ensie

Oog begrippen omschreven

Gepubliceerd op 28-04-2016

2016-04-28

Bijziend

betekenis & definitie

Men is bijziend, wanneer men een afwijking in de ogen heeft die ertoe leidt dat men voorwerpen of personen op verre afstand slechts troebel kan zien. Bijziendheid wordt ook wel myopie genoemd.

Bijziendheid wordt veroorzaakt door een fout in het optische systeem in het oog. Door deze fout wordt hetgeen dat men ziet niet volledig op het netvlies geprojecteerd. Dit kan te maken hebben met de vorm van het oog, sommige ogen zijn iets platter of boller, waardoor het zicht niet scherp kan worden gesteld.

Men is van mening dat de oorzaken van bijziendheid erg divers kunnen zijn. Een belangrijke factor is erfelijkheid, iemand met ouders die bijziend zijn, heeft zelf een hogere kans om ook bijziend te worden. De mate van overdracht van bijziendheid van ouders naar kinderen kan worden versterkt door omgevingsfactoren. Zo wordt door sommige specialisten gesteld dat het veelvuldig kort voor een scherm van een computer of telefoon zitten, de klachten op jonge leeftijd kunnen versnellen. Veel buitenspelen als kind zouden de klachten juist kunnen vertragen. Bijziendheid ontwikkelt zich meestal tussen het achtste en twaalfde levensjaar en kan gedurende de pubertijd en jonge volwassenheid verergeren. In de meeste gevallen is de fout in het optische systeem stabiel wanneer men eenmaal volwassenheid bereikt.

Bijziendheid kan op diverse manieren worden opgelost. De meest gebruikelijke is het dragen van een bril met glazen met een negatieve sterkte, waardoor de optische fout wordt gecorrigeerd en hetgeen men ziet goed op het netvlies wordt geprojecteerd. Ook kan men kiezen voor lenzen of een chirurgische ingreep om de ogen permanent te corrigeren.