Nieuwe encyclopedie van Fryslân

Meindert Schroor PhH (2016)

Gepubliceerd op 10-01-2025

Boekweit

betekenis & definitie

Plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae), waarschijnlijk afkomstig uit Centraal- of Oost-Azië.

Het lijkt een graangewas, maar is het niet. In Fryslân sinds de 15e eeuw bekend op de zandgronden en afgegraven hoogveengronden. Het heeft geen bemesting nodig, is gemakkelijk te verbouwen, maar kwetsbaar. Door ruw weer of nachtvorst mislukte vaak de oogst. Na 1700 was boekweit voor Drachtster en Gorredijkster graankopers een zeer belangrijk product. Van het zaad worden boekweitmeel en boekweitgrutten gemaakt. Deze producten bevatten evenveel eiwit als tarwe- en roggemeel, maar meer koolhydraten. Ze bevatten minder vet, minder mineralen en minder vitamines dan tarwemeel. Na de Tweede Wereldoorlog is dit gewas praktisch verdwenen. Fryslân heeft nog enkele perceeltjes, van verenigingen die zich bezighouden met historische akkers.Zie: Spyksma, J., Tiden hawwe tiden (2009).

< >