Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 11-04-2015

2015-04-11

Sabreren

betekenis & definitie

Sabreren is het ontkurken van een champagnefles met een sabel. Het is een traditie uit de tijd van Napoleon waarbij de kurk met het bovenste gedeelte van de flessenhals van de fles wordt afgeslagen.

Napoleon was een groot liefhebber van champagne en volgens de overlevering ging er naar elke veldtocht een kar mee met flessen van het kostbare goed. Elke avond werd het glas geheven, of er nu werd gewonnen of verloren. Het verhaal gaat dat bij de slag om Smolensk in 1812 de Kozakken beslag wisten te leggen op een kar vol champagneflessen. Bij wijze van provocatie reden de mannen te paard langs het Napoleontische leger, terwijl zij met hun sabel de koppen van de flessen hakten.
De gebeurtenis maakte blijkbaar indruk, want niet lang daarna begon de Franse cavalerie het kunstje te imiteren. Het verspreidde zich binnen Frankrijk, maar bleef in eerste instantie een officieren aangelegenheid.
Nog steeds is het sabreren een wat elitaire aangelegenheid, waarin de Confrérie du Sabre d'Or een centrale rol speelt. Dit is het genootschap waarbij sabreurs zich aansluiten om de kunst van het deftig ontkurken te beoefenen. Bij de handeling kan de kurk snelheden van 230 kilometer per uur behalen.