Kamer van Koophandel betekenis & definitie

De Kamer van Koophandel (afgekort tot KvK) is een instelling waarbij alle bedrijven en rechtspersonen verplicht staan ingeschreven. Het doel van de KvK is om ondernemers te adviseren en om duidelijkheid te bieden in de rechtsgeldigheid van bedrijven.

Als een ondernemer wil beginnen met een nieuw bedrijf dan dient deze zich eerst te registreren bij de Kamer van Koophandel. De KvK adviseert eventueel de beginnende ondernemer, dit is een van de hoofdtaken die het instituut vervult. Het verschilt per rechtspersoon hoe de procedure verder verloopt, maar aan het einde van de formele handelingen zal de instelling een KvK-nummer geven aan een bedrijf. Hier staat wel een bepaalde prijs tegenover die verschilt per handelskantoor en rechtspersoon.
In het handelsregister dat door de jaren heen is opgebouwd is veel informatie te vinden over ondernemingen in Nederland. Hier maakt ook de overheid regelmatig gebruik van. Zo is informatie op aanvraag in te willigen over de status van een bedrijf; wie de directeur is en of het niet toevallig failliet is verklaard.

Gepubliceerd op 09-03-2013