Ivy League betekenis & definitie

Ivy League doelt op een elitaire sportcompetitie tussen acht Noord-Amerikaans topuniversiteiten. Vaak verwijst men met de term Ivy League ook alleen naar de deelnemende universiteiten en niet zozeer naar de jaarlijkse sportieve strijd.

De universiteiten in de Verenigde Staten die tot de zogenaamde Ivy League behoren zijn prestigieuze topuniversiteiten. Het zijn rijke particuliere instellingen met een beperkt aantal studenten aan wie zeer hoge eisen worden gesteld. Naast wetenschappelijk wedijveren wordt de concurrentie tussen de acht instituten tijdens een jaarlijkse sportevenement - de daadwerkelijke Ivy League - uitgevochten.
De elitaire universiteiten waar het om gaat zijn de volgende: Brown, Columbia, Cornell, Darthmouth, Harvard, Pennsylvania, Princeton en Yale. Allen staan hoog in de lijsten met de beste universiteiten ter wereld en de opsomming met grote namen die gestudeerd hebben aan een van deze instituten is bijna eindeloos. De meeste van de acht campussen zijn gesticht in de koloniale periode naar het Britse model van prestigieuze universiteiten als Oxford en Cambridge.

Gepubliceerd op 20-05-2013