Cyprus betekenis & definitie

Cyprus is een (ei)land dat onder Turkije in de Middellandse Zee ligt. Het heeft iets meer dan een miljoen inwoners en de hoofdstad is Nicosia. In 2004 werd Cyprus lid van de Europese Unie.

De strategische ligging van Cyprus heeft door jaren heen voor meerdere conflicten gezorgd op het zonnige eiland. De strijd tussen oost en west is regelmatig gevoerd op Cyprus. Van Hellenistische Grieken tegen de Perzen, tot kruisvaarders en Ottomanen. Ook de Britten hebben Cyprus na de opening van het Suezkanaal gezien als een kolonie, wat na de dekolonisatie een nieuwe strijd opleverde: die tussen de Turks-Cyprioten en de Grieks-Cyprioten. Turkije claimt nog steeds het oostelijke gedeelte als onderdeel van hun republiek. Deze staat wordt verder niet erkend en is dus eigenlijk bezet gebied.
In economisch opzicht draait Cyprus vooral op toerisme en de financiƫle sector. Het warme, zonnige klimaat en gunstige belastingtarieven dragen hier aan bij. Het land wordt om deze redenen door veel rijke Russen bewoond die hier hun vermogen stallen.

Gepubliceerd op 13-04-2015