Constantijn Huygens betekenis & definitie

Constantijn Huygens (1596 - 1687) was een belangrijk man in de Gouden Eeuw. Hij was naast dichter, schrijver en componist ook de raadsman van stadhouder Frederik Hendrik en diens opvolgers.

Als raadsheer was Huygens vooral diplomatiek erg belangrijk. Hij onderhield een groot netwerk van internationale contacten, wat erg belangrijk was in de tijd dat Nederland een van de machtigste naties ter wereld was. Om deze positie te behouden, was het noodzakelijk om de juiste adellijke huwelijken te sluiten. Constantijn Huygens speelde hierin een sleutelrol, bijvoorbeeld bij het huwelijk van koning Willem III met de Engelse prinses Maria II.
Op het gebied van de literatuur werd Huygens ook tot de groten gerekend. Hij kon zich meten met Vondel en P.C. Hooft, al werd hij wel gezien als de minste van deze drie. De gedichten die hij schreef, waren zeer divers en vaak in het Latijn geschreven.
Huygens was als duizendpoot, of 'homo universalis', ook muzikaal. Hij bespeelde verscheidene instrumenten en had connecties in de hele muziekwereld met wie hij zijn composities deelde. Er is weinig bewaard gebleven van deze werken.

Gepubliceerd op 28-04-2013