Chatten betekenis & definitie

Chatten betekent letterlijk kletsen. Het is een manier van online communiceren via een chatprogramma. Hierin kunnen live berichten, foto's en andere bestanden naar elkaar verstuurd worden.

Een van de eerste chat-applicaties met succes was ICQ (uit te spreken als: I Seek You). In 1996 ging voor het eerst een grote groep mensen via internet met elkaar communiceren in wat men 'instant messaging' noemde, wat al snel werd omgedoopt in 'chatting'. Anders dan bij het versturen van een e-mail is het bij chatten mogelijk om direct te reageren op elkaar, waardoor het meer op een gesprek lijkt dan een digitale briefuitwisseling.
Chatten werd echt groot met de opkomst van MSN (Microsoft Messenger). Dit kwam ook doordat de meeste computers software van Microsoft als basis gebruikten waar MSN standaard bij inbegrepen zat. Naast de software is het bij vrijwel alle chatprogramma's noodzakelijk om een account aan te maken. Het is daarna mogelijk om bekenden (of onbekenden) toe te voegen in het chatprogramma.
Wanneer er live gechat wordt, kunnen er berichten verzonden worden. Sommigen zetten hierbij de webcam aan om naast woorden ook beelden over en weer te zenden. Het gaat echter snel in de wereld van techniek: inmiddels hebben programma's als Skype en WhatsApp de positie van MSN en ICQ overgenomen.

Gepubliceerd op 31-03-2013