ANP betekenis & definitie

Het ANP is de afkorting voor het Algemeen Nederlands Persbureau en is een onafhankelijke persdienst die in 1934 werd opgericht door een aantal dagbladen. Het doel van het ANP is het leveren van nieuwsberichten en foto's aan verschillende media.

De oprichting kwam voort uit de behoefte aan een onafhankelijke nieuwsdienst voor kranten, radio en televisie. Later is hier ook internet bijgekomen. Tegen betaling kan een medium een nieuwsbericht plaatsen of uitzenden dat is opgesteld door een ANP-journalist. Het komt voor dat een krant nog enige wijzigingen aanbrengt in een zo'n bericht, maar ook dan wordt er bij het artikel vermeld dat de bron het ANP is.
Jaarlijks levert het ANP zo'n 150.000 nieuwsberichten. Er zijn dan ook meer dan 250 medewerkers in dienst om dit voor elkaar te krijgen. In de loop van het bestaan van de persdienst is ook nieuwsfotografie een steeds grotere rol gaan spelen binnen de taken van het ANP. Ook zorgt het bureau voor de nieuwsbulletins op de meeste commerciƫle radiostations.

Gepubliceerd op 11-04-2015