Homeopathie encyclopedie

Ilse Dorren (1987)

Gepubliceerd op 15-09-2021

Alexandertechniek

betekenis & definitie

Bijna iedereen heeft wel een paar foute lichaamshoudingen. Of het nu de dagelijkse werkhouding is, de eenzijdige krachtsinspanning van een sport of de manier waarop we vrije tijd bedrijven, ons lichaam wordt vaak verkeerd gebruikt.

Neem ’s avonds eens de proef op de som, zodra u onder de dekens ligt. Vraag uw partner eens uw pols te pakken en tussen duim en wijsvinger op te tillen. Wedden dat uw elleboog onvoldoende meebuigt en al na een klein eindje tillen vrijkomt van het bed? Laat de ander onverwachts uw pols los, valt uw arm dan als een gewicht omlaag of vangt u de eerste schok van het vallen op? Voor de andere partij is dat bijna altijd duidelijk te zien.Binnen bepaalde grenzen zult u er nauwelijks hinder van hebben. Maar dan begint de tijd dat u dagelijks denkt morgen wel weer helemaal fit te zijn. Blijft het daarbij, dan bent u een gelukkig mens en zegt u hooguit dat u geen twintig meer bent. Krijgt u hoofdpijn, hoge bloeddruk, lage rugpijn, reuma, ingewandsproblemen of andere narigheid, dan zou dat best wel eens uw houding kunnen zijn. Omdat die bij iedereen weer anders is, bestaat er geen standaardmethode om haar te veranderen. Met de Alexandertechniek leert u zich te ontspannen en alles zijn natuurlijke houding terug te geven.

Past u overigens op met dat ‘natuurlijke’, want dat is vaak een vertaling van ‘sleur’. Maar daar komt u door de Alexandertechniek wel achter.

< >