Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland is een platform, inspiratiebron en kennisinstituut over voeding, opgericht door Marijke de Waal Malefijt, klinisch werkend natuurdiëtist.

Gepubliceerd op 25-08-2019

Lachgas

betekenis & definitie

Lachgas is distikstof(mono)oxide (N₂O), een verbinding van zuurstof en stikstof. Het is een kleurloos gas dat wat zoetig ruikt en smaakt.

Volgens verslavingszorginstelling Jellinek heeft 20-35% van de jongeren wel eens geëxperimenteerd met lachgas. Lachgas wordt geïnhaleerd door in en uit een ballon te ademen waar het lachgas in is gespoten.
Direct na het inhaleren van lachgas is een sterk roeseffect merkbaar. Het effect houdt enkele minuten aan. De werking wordt beïnvloed door de hoeveelheid zuurstof die tijdens het gebruik wordt ingeademd. Lange pauzes tussen een teug lachgas en ook veel luchthappen maken het effect minder sterk. Na een uur is het gas weer uitgescheiden door de nieren.
Wanneer het lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen kunnen mond en luchtwegen bevriezen. Als je verkouden bent kan het trommelvlies beschadigen doordat lachgas uitzet in lucht en daardoor extra druk geeft. Dat kan leiden tot oorpijn en gehoorschade.
De effecten van lachgas zijn:
– high voelen, lacherigheid, warm voelen
– wat je hoort, ziet en voelt, loopt in elkaar over.
– soms ervaart men gevoelens en gedachten die eerder onbewust waren
– soms ziet of hoort men dingen die er niet zijn (hallucineren).


Lachgas uit slagroomgaspatronen is lachgas dat niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Het is onduidelijk welke risico’s het gebruik hiervan met zich meebrengt.
Meestal verloopt het gebruik van lachgas zonder problemen. Daarom denken velen dat lachgas volkomen veilig is, maar er zijn wel degelijk risico’s aan verbonden. Die risico’s worden groter wanneer lachgas gecombineerd wordt met andere middelen zoals alcohol. Sinds 2000 bestaat het vermoeden dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen minuscule stukjes metaal van het gaspatroon zelf meekomen in een ballon. Hoe meer en/of hoe vaker men het gebruikt, hoe waarschijnlijker het is dat de volgende klachten optreden:

– flauwvallen
– misselijkheid
– hoofdpijn, soms een kater
– onrustig of angstig voelen, zoals in een nachtmerrie
– duizeligheid
– slappe ledematen, ongecoördineerde bewegingen
– verdoving van pijn
– in slaap vallen
- verslaving.

Het gebruik van lachgas heeft een dramatisch effect op de vitamine B12 status, doordat het in een korte tijd grote hoeveelheden ervan oxideert. Bij chronisch gebruik van lachgas treedt daardoor een tekort aan vitamine B12 op. Vitamine B12 is essentieel voor de gezondheid van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot o.a. onvruchtbaarheid, misselijkheid, spierklachten, darmklachten, vermoeidheid, depressie en concentratieproblemen. Omdat veel van deze klachten ook voorkomen bij andere aandoeningen, wordt een vitamine B12 gebrek vaak niet vastgesteld. Vegetariërs en veganisten moeten extra alert zijn op een tekort, omdat vitamine B12 alleen in voeding van dierlijke herkomst aanwezig is.
Bij gebruik van zo’n 10 ballonnen per dag over een langere periode of een korte periode van excessief gebruik, kan een verstoring optreden in de zenuwbanen die door het ruggemerg lopen en die bepalend zijn voor het diepe gevoel en de stabiliteit. Ook zenuwbanen in armen en benen kunnen worden aangetast. Ontstane schade aan de zenuwen herstelt zich nauwelijks. Men kan dus blijvend een doof gevoel hebben, last van tintelingen of blijvende verlammingsverschijnselen.