Monuta Nederland

Monuta Nederland

Gepubliceerd op 14-12-2016

2016-12-14

Thanatopraxie

betekenis & definitie

Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van een menselijk lichaam na het overlijden. Omdat de ontbinding en bacteriegroei worden geremd, blijft de overledene toonbaar.

Alleen gediplomeerde thanatopracteurs mogen deze behandeling uitvoeren. Eerst wordt een kleine opening in de lies of de hals gemaakt. Via de slagader spuit de professional een vloeistof in de intacte bloedbaan, terwijl het bloed via een ader wordt afgevoerd. Ondertussen masseert de thanatopracteur de ledematen. Zo kan bevordert hij een goede verdeling van de vloeistof in het vaatstelsel. Tegelijkertijd worden vocht en bloed afgevoerd uit de holle organen, lichaamsholtes en het spijsverteringskanaal. De ingebrachte vloeistof heeft een conserverende werking. Aan de hand van de conditie van het lichaam, de doodsoorzaak en de bloedvaten berekent de professional hoeveel vloeistof nodig is, gemiddeld zo’n vier tot zes liter.

Dankzij thanatopraxie krijgt de overledene weer een natuurlijke uitstraling. Typische donkere vlekken verdwijnen, waardoor de huid weer een normale kleur krijgt. Het lichaam krijgt weer een natuurlijke vorm. Er is geen koeling nodig om het lichaam bij normale temperaturen goed te houden. Dat is prettig voor de nabestaanden. Zij kunnen waardig en rustig afscheid nemen, omdat hun dierbare er heel natuurlijk uitziet. Verder is thantaopraxie een geschikte methode als er bijvoorbeeld familie uit het buitenland moet komen. Of als de ontbinding versneld wordt door het ziekteproces, de lichaamsconditie of omgevingsfactoren.

Thantopraxie is niet hezelfde als balsemen. Bij thanatopraxie gaat het om kortdurende conservering; de lichaamsontbinding kan hooguit enkele weken worden vertraagd. Balseming is een ‘zwaardere’ behandeling, waarbij een vloeistof wordt gebruikt met een hoge concentratie formaline. Daarom spreken uitvaartverzorgers wel over ‘lichte balseming’. Deze methode komt steeds vaker voor in ons land.

Bronvermelding