Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het stadhuis in Rotterdam

betekenis & definitie

Het stadhuis (Coolsingel 40) is een kolossaal bouwwerk van vier vleugels om een binnenplaats en heeft een hoge klokkentoren met achtzijdige lantaarn en koperen koepeldak. Het verving het oude raadhuis aan de Kaasmarkt (1832) en kwam in 1914-'20 tot stand.

Het ontwerp in strakke late neorenaissance-stijl is van H. Evers, die de in 1912 op initiatief van burgemeester M.A.Z.

Zimmermann uitgeschreven besloten prijsvraag won. Het representatieve gedeelte aan de Coolsingel heeft een natuurstenen bekleding, de achterbouw met de gemeentelijke diensten is eenvoudiger uitgevoerd.

De constructie van de boven de centrale hal geplaatste toren is uitgevoerd in gewapend beton.Het uitgebreide iconografische programma omvat talrijke sculpturen, waaronder beelden van de Rotterdamse oudstadspensionarissen Johan van Oldenbarnevelt (1920; Ch. van Wijk en A.W.M. Odé) en Hugo de Groot (1963; A. Hettema) en verder een beeld van de Rotterdamse stedenmaagd (T. Dupuis). Op de binnenplaats staan een fontein (S. Miedema) en bronzen beelden van Mercurius en Neptunus (B.

Ingen Housz). Het rijke interieur is voor een belangrijk deel gefinancierd door het Rotterdamse bedrijfsleven. In de centrale hal met koepelgewelf op pendentieven staat een borstbeeld van Henri Evers (1923; J. Keller). Belangrijk zijn verder de raadzaal met wandschilderingen van M.J. Richters en de burgerzaal met wandschilderingen van Joh.

Thorn Prikker. De uitbreiding richting Haagse Veer met het stadstimmerhuis is uitgevoerd in 1949-'53 naar plannen van J.P.L. Hendriks, W.A. van der Sluys en L.A. van den Bosch (beeldhouwwerk G. Héman).

< >