Monumenten in Nederland: Zuid-Holland

Ronald Stenvert, Chris Kolman, Saskia van Ginkel-Meester, Elisabeth Stades-Vischer, Sabine Broekhoven en Ronald Rommes (2004)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het Haags Gemeentemuseum in 's-Gravenhage

betekenis & definitie

Het Haags Gemeentemuseum (Stadhouderslaan 41) kwam vanaf 1929 tot stand naar ontwerp van H.P. Berlage en werd na diens dood (1934) in 1935 voltooid onder leiding van zijn schoonzoon E.E.

Strasser. Het museum is in 1995-'98 gerestaureerd onder leiding van architectenbureau Braaksma & Roos.

Het functionalistische museumgebouw bestaat uit ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes van verschillende hoogtes om een binnentuin. De betonnen draagconstructie is bekleed met gele baksteen in decoratieve metselverbanden.

Een overdekte galerij tussen twee vijvers leidt naar het entreegedeelte met hoge ontvangsthal en uitgebouwde aula. Opvallend zijn de afzonderlijk toegankelijke tentoonstellingszalen en de voorzieningen voor licht (jaloezieën) en verwarming (paneelverwarming).

Eveneens door Berlage ontworpen is de tuin met waterpartij, buitengalerij, pergola's en paviljoen. In een tuinmuur aan de noordzijde zijn gevelstenen en sculpturen van gesloopte Haagse gebouwen opgenomen.

Naderhand toegevoegd zijn het Museon en Omniversum (Stadhouderslaan 39; 1982-'86, W.G. Quist) en het fotomuseum (2002) in het verbouwde tentoonstellingsgebouw van Sj.

Schamhart (1961).