De Horsten (Papeweg ong.). Dit kroondomein werd gesticht door prins Frederik, die de in 1838 door hem aangekochte buitenplaatsen Raaphorst en Ter Horst (gemeente Voorschoten) samenvoegde met de in 1845 in zijn bezit gekomen buitenplaats Eikenhorst.
De resten van het middeleeuwse kasteel Raaphorst bepaalden de vorm van het begin 18de eeuw verbouwde buitenhuis, dat kort na 1838 werd afgebroken. Het rond 1713 om dit huis aangelegde rechthoekige grachtenstelsel is nog herkenbaar.
Het middeleeuwse kasteel Ter Horst maakte in 1863 plaats voor een neogotisch jachtslot (zie Voorschoten). Het huis Eikenhorst is eveneens verdwenen.
Het op die plaats in 1985 gebouwde nieuwe landhuis wordt nu bewoond door prins Willem-Alexander en prinses Maxima.Prins Frederik liet de drie buitenplaatsen rond 1840 door J.D. Zocher jr. veranderen in een groot landschapspark met waterpartijen. Vanaf 1854 kreeg C.E.A. Petzold de taak om alle negen buitenplaatsen van de prins onderling met elkaar te verbinden. Hij ontwierp onder meer een ‘Umfahrungsweg’ langs bezienswaardigheden op de verschillende terreinen. In samenwerking met H.H.A.
Wentzel kwamen rond 1860 diverse architectonische elementen tot stand, waaronder bij een waterpartij op de Raaphorst een botenhuis, en verder een tegenwoordig als theehuis gebruikt schiethuis in Willem II-gotiek (met schietbaan) en een ijskelder (bij Rijksstraatweg 519). De seringenberg is een in 1792 voor Adriaan Pieter Twent opgeworpen heuvel, die door Petzold werd beplant met seringen. De oorspronkelijke koepel is vervangen door een modern exemplaar. Het 18de-eeuwse rentmeestershuis (Raaphorst 1-3) is een herenhuis met omlijste ingangspartij en aangebouwde stallen met dienstwoning.
Boven de ingang van de dienstwoning is een wapensteen uit 1639 aangebracht. Bij de hoofdingang aan de Papeweg staat een smeedijzeren toegangshek (circa 1860) en aan het begin van de oprijlaan naar de Eikenhorst staat een 19de-eeuwse portierswoning (Raaphorstlaan 5) met toegangshek. Elders op het landgoed bevinden zich dienstwoningen, zoals Rijksstraatweg 519 (circa 1875) en 557 (1924).