Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Kazernes in Harderwijk

betekenis & definitie

De voorm. Oranje Nassaukazerne (Smeepoortstraat) in Harderwijk bestaat uit een U-vormig drielaags hoofdgebouw in neoclassicistische stijl en twee eenlaags vleugels aan weerszijden van een poort aan de straat.

Het complex ontstond door een ingrijpende verbouwing van het voorm. klooster van de Grauwe Zusters dat na de Reformatie tot 1806 werd gebruikt als Provinciale Munt.De huidige bebouwing kwam tot stand in 1815, toen er het ‘Algemeen Depot der Landmacht No 33’ werd gevestigd. Bij de omvorming tot Koloniaal Werfdepot in 1844 zijn mogelijk de bovenste verdieping van het hoofdgebouw en de beide vleugels aan de zijde van de Smeepoortstraat toegevoegd. De toegangspoort tussen die vleugels is uit 1894. Het geheel is in 1988 verbouwd tot wooncomplex ‘De Gelderse Munt’. De voorm. Jan van Nassaukazerne (Oranjelaan 4) is in 1911-'13 naar ontwerp van G.A. Meyer gebouwd met een aantal twee- en drielaags paviljoens rond een exercitieterrein.

Het complex met stafgebouw, soldatenverblijven, eetzalen en sportzalen is in 1999 verbouwd tot appartementen. De marechausseekazerne (Stationslaan 119) kwam in 1921-'22 tot stand en vertoont expressionistische details. De Willem Georg Frederikkazerne (Ceintuurbaan 2) is in 1938-'39 opgezet naar plannen van genie-kapitein A. Boost met een hoofdgebouw en enkele legeringsgebouwen in expressionistische stijl.