Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Kazernes in Nijmegen

betekenis & definitie

Het voorm. Arsenaal (Mariënburg 95) is een restant van de rond 1820 gebouwde Mariënburgkazerne, die na de bouw van de Prins Hendrikkazerne grotendeels werd gesloopt.

Het tuighuis, dat in 1824 werd voltooid, bleef behouden. Het is een langgerekt gebouw met schilddak en rondboogvensters met luiken. Het gebouw heeft na 1908 verschillende bestemmingen gehad en is in 1978 gerestaureerd. De in 1905-'06 opgetrokken Eerste en Tweede Infanteriekazerne, werd in 1934 omgedoopt in Generaal Krayenhoffkazerne (Gelderselaan 5) en Generaal Snijderskazerne (Gelderselaan 3). Het grote (voorm.) kazernecomplex bestaat uit twee in neorenaissance-vormen uitgevoerde bataljonskazernes, met langgerekte voorgevel en drielaagse middenpartij. Ze hebben aan de achterzijde vier dwarse vleugels, met tussen de middelste twee een manege-gebouw.

Van het complex zijn verder onder meer de gebouwen van het kledingmagazijn en de kantine bewaard gebleven, alsmede enkele schuilkelders en het hekwerk met wachthuisjes. De voorm. Prins Hendrikkazerne (Daalseweg 380) is gebouwd in 1909-'10 in rationalistische vormen naar ontwerp van J. Limburg. Het hoofdgebouw heeft een hoge middentoren met klein koepeldak en inwendig een hal over drie bouwlagen met rondom galerijen. Het hekwerk voor de hoofdingang heeft wachthuisjes. Op het kazerneterrein staan onder meer enkele sobere, burchtachtige paviljoens in dezelfde stijl en de voorm. commandantswoning. In de kazerne, die enkele oude kazernes in de binnenstad verving, was de Koloniale Reserve gelegerd en van 1951 tot 1995 een luchtmachteenheid.

< >